In Monnickendam stond vroeger een groot klooster. De prior wandelde over de binnenplaats toen hij zag dat het gras welig tierde op de daken van de gebouwen. De man moest meteen aan de kloosterstier denken toen hij dat zag.
Dak begrazen
De stier was voor veel geld aangeschaft om de weiden rond het klooster te begrazen, maar door de aanhoudende droogte was er bijna geen gras meer over en het dier vermagerde en vermagerde. Dus, zo dacht de prior, de stier moest het dak op. Daar was immers genoeg te eten! En dus werd het dier de volgende ochtend omhoog gehesen. Toen zijn poten echter van de grond losraakten werd hij onrustig, brak de touwen door en rende zo door de poort richting Edam. Eén van de monniken, gewapend met een knots, ging erachteraan. In het wapen van Monnickendam staat sindsdien een monnik met knots afgebeeld.
Door naar Edam
Het was al nacht toen de stier in Edam aankwam. Vlakbij de Noorderbrug was een grote vlakte. De stier besloot op die plek uit te rusten. Terwijl hij daar lag fonkelde boven hem de prachtige sterrenhemel. En zo komt het dat Edam in het wapen een stier in een groen veld met daarboven drie sterren kent. Overigens bouwden de Edammers op de plek waar de stier zich ter ruste had gelegd later hun Grote Kerk.
Kikkers in Middelie
De volgende morgen ging de stier weer verder en rende naar Middelie. De kikkers in de sloten schrokken zich een ongeluk van het aanstormende beest en sprongen uit het water. En dus kozen de dorpelingen drie kikkers op een krooshoop tot gemeentewapen.
Knijpbril
De stier raasde verder naar Oosthuizen. Bij de brug aldaar stond net een oude dame met een knijpbril op haar neus. De stier was zo op hol geslagen dat hij met zijn hoorn in de bril van de vrouw prikte, waardoor er een glas uitsprong. Iedereen in Oosthuizen vond dit zo’n merkwaardig voorval dat besloten werd het te verwerken in het Oosthuizer wapen: een knijpbril met één glas.
Afgebroken Hoorn
Onvermoeibaar raasde de stier voort richting Hoorn. Hij vloog zo hard door de stadspoort dat één van zijn hoorns de muur raakte, afbrak en een flink eind weg werd geslingerd. Of de kloosterstier ooit nog is teruggekeerd naar de monniken weten we niet, wel dat zijn afgebroken Hoorn is opgenomen in het stadswapen van Hoorn.
(Bron: Hollandsch Sagenboek van J. Sinninghe. Afbeelding wapen Edam: Rijksdienst Cultureel Erfgoed)