Geen zee te bekennen in de omgeving van Keins, een buurtschap vlak bij Schagen. Toch verraadt de terp met daarop een kleine kapel dat men hier vroeger in aanwezigheid van hoge golven moet hebben geleefd. Het verderop gelegen watertje het Keinsmer Wiel is getuige van één van de dijkdoorbraken in het verleden.
Huisje op de dijk
Rond het jaar 1510 spoelde op de Westfriese zeedijk bij Keins een Mariabeeld aan. Vele decennia later verklaarde een man van 77 tegenover de burgemeester van Schagen dat hij zich nog kon herinneren dat het beeld ‘van de Lieffrouw opten Keyns’ gevonden werd. Buurtbewoners ontfermden zich over het beeldje, spoelden het schoon in een put en gaven het een plek in een huisje op de dijk. Sommigen meenden dat het beeld door een kanonskogel van een schip was geschoten, volgens anderen brak het af van het Portugese schip Ariadne dat schipbreuk had geleden.
Geneeskrachtig
Het beeld in het kleine huis trok veel bekijks en bij enkele bezoekers vonden wonderlijke gebedsverhoringen plaats. Ook het water in de put waarin het Mariabeeld was gereinigd bleek meermaals geneeskrachtig te werken. Er kwamen zó veel mensen dat er opdracht werd gegeven tot de bouw van een echte kapel. Op 8 oktober 1519 werd deze officieel in gebruik genomen, nádat een speciale commissie had besloten wat er allemaal was toegestaan omtrent de verering. Deze groep kwam tot de conclusie dat de bekendheid van het beeld zeker terecht was door ‘verscheyde miraculen’. Daarom mocht eens per jaar, en als het nodig was vaker, een bedevaart of omgang plaatsvinden bij de kapel. De gelovigen liepen dan over het Heilig Wegje vanuit Schagen naar Keins. De restanten van dit oude pad zijn nog altijd zichtbaar.
De Mariaverering in die uitbundige vorm was geen lang leven beschoren, want tijdens de reformatie werd de kapel met de grond gelijk gemaakt. Het beeld verdween en de Mariaverering sluimerde slechts zachtjes voort rondom de waterput.
Nieuwe kapel
Honderden jaren later, in het Mariajaar 1954, nam pastoor Brouwer het initiatief tot herbouw van de kapel. Bisschop Huibers van Haarlem, een groot Mariavereerder, gaf hier toestemming voor. Zo werd op 15 augustus 1956 een fonkelnieuwe kapel ingewijd, mét een nieuw Mariabeeld. De kapel wordt tot op heden druk bezocht en ook maken bezoekers gebruik van het water uit de naastgelegen put. Overigens is niet helemaal duidelijk of dit dezelfde put is als in de 16e eeuw. Volgens enkele bronnen was de put aan het begin van de 19e eeuw verdwenen, maar de pastoor en geschiedschrijver Philippona schreef in 1882 dat er nog steeds een put restte uit de oude verering waar men af en toe water haalde voor zieke mensen en dieren. Maar ook hij wist niet zeker of dit dezelfde was als vele jaren eerder.
Beeld gevonden?
Een andere moderne mijlpaal deed zich voor in 1997 toen het vermeende oorspronkelijke Mariabeeld plots opdook. Volgens de eigenaars had hun grootvader het in de jaren 30 tijdens werkzaamheden aan de Wieringermeerpolder gevonden. De familie gaf het in bruikleen aan het Westfries Museum in Hoorn. Museum Het Catherijneconvent in Utrecht nam het beeldje onder de loep en onderzoek wees uit dat het rond 1475 in de noordelijke Nederlanden is gemaakt. Het hoofd van het kindeke Jezus is in de 19e eeuw gerestaureerd met een porseleinen gezichtje.
Leylijnen
Studiekring Leycentra onderzocht het beeld ook en kwam tot de conclusie dat het wel de oorspronkelijke Maria moet zijn. Het zou namelijk dezelfde kracht uitstralen als de leylijnen op de plek van de kapel en de waterput. Leylijnen zijn banen die energie over de hele aarde vervoeren en kunnen met hulp van een wichelroede worden opgespoord. De plekken waar meerdere lijnen elkaar kruisen worden leycentra genoemd. Veel heiligdommen zouden zich bevinden op zo’n kruispunt. Mensen die de energie bij Keins onderzochten ontdekten 132 leylijnen bij de put en oordeelden dat Keins hiermee één van de sterkste leycentra van Nederland is.
Zelf oordelen? Het betreffende beeld is te bezichtigen in het Westfries Museum waar het een prachtig uitgelichte plek heeft gekregen tussen andere bekende Mariabeelden.
Het Westfries Museum is gevestigd aan de Roode Steen 1 in Hoorn en is geopend van maandag tot en met vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur en in het weekend en op feestdagen van 13.00 tot 17.00 uur.
Het kapelletje in Keins is voor iedereen toegankelijk en staat tijdens ons bezoek vol brandende kaarsjes.
Mariakapel de Keins is te vinden aan Keins 2a in Schagen en is dagelijks geopend van 09.00 tot 19.00 uur.
Bronnen: Databank bedevaart en bedevaartsplaatsen van het Meertens Instituut, ‘Hollandsch Sagenboek’ door J.R.W. Sinninghe, Philippona in ‘Bijdragen voor de geschiedenis van het Bisdom van Haarlem’, informatiefolder ‘Onze Lieve Vrouwe van de Keins’ door Emeritus Pastoor J.A. van der Stok, uitgave ‘Maria’ door stichting Vrienden van het Westfries Museum en ‘Wonderen aan de Keins’ op www.geheugenvanschagen.nl, leylijnen.com en het artikel ‘Maria op de Keins te Schagen’ op de website van J. Draijer.
Ton van der Leeden says
Beste lezer van dit berichtje.
In mijn ambachtelijke website http://www.handboekbinderij-vanderleeden.nl vindt u in het spirituele gedeelte nog veel informatie over ley-energie en eveneens over Keinse als plek, als leycentrum op een leylijn vanaf Santiago de Compostela, over Carnac, Le Mont Saint Michel en Hargen naar Keinse en dan door naar Oosterland, Harlingen, Wijnaldum, Sylt, Stockholm, Arkhangelsk. Van het zuidwesten naar het noordoosten loopt de lijn over plekken waar we Michaelsheiligdommen vinden, andersom treffen we steeds impressies aan van een Viking-verleden. In de ene richting is het dus een Michaelslijn, in de andere richting is het een Vikinglijn.