Aan het begin van de 15e eeuw woonde molenaar Claes samen met zijn vrouw in een Hoornse molen. Op een nacht keek het echtpaar naar buiten en zag daar een prachtige Mariaverschijning boven het huis van hun buurman. Ze stond op de maan en baadde in helder licht. Het tweetal was zo onder de indruk dat ze zich geroepen voelden een kapel te bouwen op de plek van de verschijning.
Ze vroegen hun buurman Claes Doedeszoon zijn huis te verkopen, zodat iedereen daar voortaan Maria kon vereren. Buurman Claes weigerde. Iets wat hij beter niet had kunnen doen want korte tijd later bezweek hij aan de pest. Zijn weduwe was zo geschrokken dat ze alsnog besloot de woning te verkopen. En dus werd aan de (huidige) Kleine Noord een houten kapel gebouwd.
Bijna tegelijkertijd gebeurde er iets vreemds in de haven van Hoorn. Een schipper met een Mariabeeld aan boord moest naar Friesland varen, maar steeds als hij het ruime sop koos stak er een storm op en moest hij terugkeren. Dit gebeurde een paar keer. Molenaar Claes nam een kijkje bij het schip en constateerde dat het Mariabeeld er precies hetzelfde uitzag als de verschijning die hij in de lucht had gezien. Een teken! Het beeld werd aangekocht en geplaatst in het houten kerkje. Dit was het begin van een levendige Mariaverering.
In 1566 sloegen beeldenstormers alle beelden in de Noorderkerk (de kapel was al groter gegroeid) stuk. Eén van de mannen hakte zijn bijl in de voet van het Mariabeeld, maar met geen mogelijkheid kreeg hij de bijl er nog uit. Geschrokken sloegen de beeldenstormers op de vlucht.
In de loop der tijd verdween het beeld van Maria (wellicht tijdens de Reformatie toen het verboden werd haar te vereren), maar in 2007 dook het op bij een veiling in New York. In heel Hoorn deed men zijn best om het geld voor de aankoop bijeen te brengen. Dit lukte!
Gedurende een processie op 21 juli 2007 werd Maria vanaf haar thuisbasis in de Noorderkerk naar het Westfries Museum gedragen. En daar kunnen we nu allemaal genieten van dit wonderlijke en prachtige Mariabeeld.
Bronnen: Vereniging Oud Hoorn, ‘Sagen en Legenden rond de Zuiderzee’ door S. Franke en de uitgave ‘Maria’ van stichting Vrienden van het Westfries Museum.