Jullie zullen wel denken ‘wat is het rustig daar op die site van Judith en Josephine’. Maar achter de schermen werken we keihard aan onze grote droom: het Licht op Legendenboek. Natuurlijk zullen er verhalen van de site in worden opgenomen, maar om de lezers wel nieuwe zaken te bieden gaan we door middel van interviews op zoek naar verdieping en maken we er met schitterend beeldmateriaal een mooi geheel van. En natuurlijk komen er ook tal van nieuwe verhalen in. Ha, we laten onszelf ook nog steeds verrassen!
Onlangs bezochten we weer de kapel van Keins en de beheerder aldaar: Heleen Hamers. Deze vriendelijke dame zorgt al tien jaar voor de kapel en vertelde ons veel over de mensen die naar Keins komen op zoek naar rust en steun. Het verhaal mét interview zal binnenkort al verschijnen in een bundel met Westfriese verhalen, uitgegeven door Saskia Appel van Fantastisch Verleden. Op 2 en 3 juli staat Saskia, met bundel, op het Middeleeuws Festijn Radboud in Medemblik. Zeker een aanrader om een kijkje te nemen in het mooie Medemblik en Saskia te ontmoeten die met erg veel leuke projecten bezig is.
Gefascineerd zijn we ook nog steeds door de wilde stropersverhalen uit het Noord-Hollandse duin. Daarom togen we gisteren naar het duingebied in Heemskerk om de Bloemberg te zoeken, de plek waar ooit een Egmondse stroper op een nare manier om het leven kwam. Dankzij boswachter Evert-Jan was de plek snel gevonden; hij wees ons ook op een bijzonder graf bij de Bloemberg. Even van het pad af liggen twee stenen met een hek eromheen. Het zijn de graven van Fifine en Arthur, de jachthonden van Jan Hendrik van Boelens van der Haer. Jan Hendrik was tot 1908 eigenaar van een groot stuk duingebied en kwam daar uitsluitend om te jagen met vrienden en belangrijke kennissen. Zijn honden waren waarschijnlijk zijn alles, getuige het graf op zo’n unieke plek.
We zijn ook nog op zoek naar overblijfselen van oude vinkenbanen, vroeger veel te vinden in het lommerrijke Kennemerland omdat het ‘vinken’ een bijzonder populair tijdverdrijf was onder de rijken. Deze zoektocht moeten we nog verder doorzetten, maar volgens de boswachter zijn er wel plekken in het duin waar veel kuifhyacinthen groeien en men beweert dat de zaden van deze plant in het voer zaten voor de vogels op fazantenbanen (en misschien ook wel vinkenbanen?).
Op de terugweg klommen we nog even het Huldtoneel (of de Schepelenberg) op. Deze opgeworpen heuvel ligt langs de Rijksstraatweg in Heemskerk en is één van de oudste historische plekken in de hele regio. Voor de komst van de Romeinen zou het al een heilige Germaanse plaats zijn geweest en uit opgravingen is gebleken dat er vroeger offers zijn gebracht en dat het in de Romeinse tijd een begraafplaats was. In de 14e en 15e eeuw werden op de heuvel de Graven van Holland gehuldigd als Heer van Kennemerland. (via Archeologische Werkgroep Beverwijk-Heemskerk)
Binnenkort als het groen eindelijk doorbreekt gaan we ons verdiepen in bomen, meer heiligen en visserstaal!