Gierigheid, begin er niet aan. Het is een zonde die je altijd duur komt te staan. Zelfs na je dood zal het je achtervolgen.
Stormvloed
In Ransdorp weet iedereen dat gierigheid niet loont. Dat komt door een opmerkelijke gebeurtenis in 1825. Begin februari dat jaar werden grote delen van Duitsland, Denemarken en ook Nederland verzwolgen door een enorme stormvloed. Honderden mensen kwamen om het leven, waaronder 379 mensen in ons land. In Noord-Holland waren 25 doden te betreuren; één daarvan had dat aan zichzelf te danken.
Emmer melk
Het was een boer die op tijd voor het water was gevlucht en zijn heil boven op een hooiberg zocht. Uit voorzorg sleepte hij een grote emmer melk mee naar boven. Intussen waren anderen druk in de weer met reddingswerk. In kleine bootjes trok men door Waterland op zoek naar overlevenden.
Uitgeput
In Ransdorp troffen de hulptroepen de boer op de hooiberg. Ze waren meer dan uitgeput en vroegen of ze een slok melk mochten zodat ze weer kracht op krachten konden komen. Je gelooft het niet, maar de boer weigerde. Het was zijn melk en alleen hij had daar recht op, zo vond hij. De redders waren zo zuur van de gierigheid dat ze de boer lieten zitten waar hij zat, hem de rug toekeerden en wegvoeren.
Beukende golven
Het water steeg en de golven beukten door. De hooiberg bezweek onder zoveel geweld en de boer verzoop, met zijn emmer melk in de armen. Sinds die dag is er in Noord-Holland nooit meer een gierige boer gesignaleerd.
Alzoo geschied
Het mooie is dat dit verhaal in slechts één boekje voorkomt met daarbij de volgende kanttekening: ‘Er bestaat geen boek dat deze gebeurtenis vermeldt: maar de inwoners des lands hebben haar mij verteld. En dus, dit is in waarheid alzoo geschied.
Daar sluiten wij ons van harte bij aan.
Bronnen: ‘Bij ons in Noord-Holland’ door H.J. Heijnes (Ned. Herv. Predikant te Landsmeer) en Wikipedia.