Huis te vraag: een wat vreemde naam voor een plek waar de doden hun laatste rustplaats hebben. Toch is het de naam van een begraafplaats aan de Rijnsburgerstraat in Amsterdam Zuid. Vroeger stond op die plek een landhuis dat Huis te Vraag heette. Er gaan meerdere verhalen over de oorsprong van die naam.
Eén van de verklaringen is dat er lang geleden een veerhuis stond waar je kon overnachten. Het was een gebied waar je snel verdwaalde en dus vroegen veel mensen bij de herbergier naar de weg. Om voor iedereen duidelijk te maken dat je altijd bij hem terecht kon hing hij een bordje op met de tekst ‘Te Vraghe’.
Op een dag klopte zelfs de machtige Maximiliaan van Oostenrijk aan de deur. Hij maakte een bedevaart naar Amsterdam en wist niet hoe hij verder moest reizen. De herbergier plaatste daarna een groot uithangbord op met daarop ‘Te Vraghe’. In de 17e eeuw, de herberg bestond al niet meer, liet een rijke lakenfabrikant een mooi landhuis op dezelfde plek bouwen en noemde het Huis te Vraag. Ook hij had de verhalen van vroeger gehoord. In 1891 opende de poorten van de begraafplaats die ook weer de naam Huis te Vraag kreeg.
Iemand die ontzettend veel volksverhalen verzamelde was Jacques Sinninghe. Hij tekende een hele andere lezing op:
Het huis, toen nog zonder naam, werd tijdens de Tachtigjarige Oorlog bewoond door een Spaansgezinde man. De geuzen wilden een aanslag plegen op Amsterdam en zonden een verkenner vooruit. Deze vroeg bij het grote huis naar de weg maar gedroeg zich zo vreemd en verdacht dat de eigenaar argwaan kreeg en de aanslag verijdelde. Sindsdien zou het pand Huis te Vraag worden genoemd.
Wat er ook gebeurd is, begraafplaats Huis te Vraag is een plek met een rijke historie. Neem zelf eens een kijkje. Het hek staat bijna elke middag open en je zult een schitterende, groene oase aantreffen daar aan de rand van Amsterdam.