De duinen waren vroeger het wilde westen van Noord-Holland. Ook in de Amsterdamse Waterleidingduinen gebeurde altijd wel wat. De vele veldnamen herinneren daar nog aan; zo ligt in de duinen het Verbrande Vlak. Vroeger heette deze plek nog wat saai het Lange Vlak, tot de dag dat Sijmen van der Zwet en Klaas Duivenvoorden, alias Klaas de Spijker, passeerden.
Jenever
De twee jutters hadden op het strand een kruik jenever gevonden en kregen onderweg trek in een borrel. De dop ging van de kruik en Sijmen en Klaas namen een flinke teug. Het laat zich al raden, dat smaakte naar meer! Het tempo werd opgevoerd en flink wat slokken werden gemorst. Toen Sijmen zijn pijp opstak ging het dan ook helemaal mis. In een oogwenk stond Klaas de Spijker in lichterlaaie. Gillend als een varken rende hij naar het kanaal en dook het water in.
Het Lange Vlak heette sindsdien het Verbrande Vlak, Klaas noemde men voortaan de Gloeiende Spijker en Sijmen kreeg de toepasselijke naam Sijmen Fik.
Allerlaatste raaf
Verderop in de Amsterdamse Waterleidingduinen vind je Donderhoek. Hier stond een oude, knoestige zeeden met daarin een groot nest. Het was het nest van de laatste raaf van Noord-Holland en Jan van Honschooten had besloten dat hij degene was die de verduivelde eierdief voorgoed het zwijgen op zou leggen. Hij verschanste zich in een schuilhut bij de den, nam een goede houding aan en wachtte tot de gehate raaf naar het nest zou komen. Het duurde niet lang of Jan had hem in het vizier en loste een paar goed gemikte schoten. Dat was het einde van de raaf in Noord-Holland.
De jaren erna volgde men in de rest van Nederland het voorbeeld van Jan en uiteindelijk legde ook de laatste raaf van Nederland het loodje. Inmiddels is de vogel geherintroduceerd en ook weer in Noord-Holland te vinden. In 2014 werden drie ravenkuikens geboren in ’s- Graveland.
Raven van de Tower
Ver buiten de provincie, maar te leuk om niet te delen: in Groot-Brittannië zijn raven al eeuwenlang de belangrijkste dieren in het koninkrijk. De legende gaat dat als minder dan zes raven de Tower in Londen bewaken, het koninkrijk ten val komt. De dieren worden dan ook goed verzorgd met een jaarlijks budget van 4000 pond.
In oktober 2013 wankelde het koninkrijk op haar grondvesten. Twee van de Tower-raven werden gegrepen door een vos. Gripp en Jubliee stierven een nare dood en het ravenaantal naderde het kritieke minimum. Gelukkig hadden de torenwachters twee reservevogels voor noodgevallen als deze. Die twee exemplaren kregen dezelfde namen als hun voorgangers en uiteraard werden ook weer twee nieuwe reserveraven aangesteld.
Gripp en Jubilee worden tegenwoordig vergezeld door Hugine en Munin (vernoemd naar de raven van de Noordse god Odin), Erin, Rocky, Merlina en Porshia. Hun wel en wee kun je op Twitter volgen via Chris Skaife, hun ‘ravenmaster’.
(Bron: Astrid, Barnaart en Cycloop: het ABC van de AWD door Gert Baeyens, Mail Online, artikel 28-10-13)